Tennis
Tennis

Tennis is een balsport voor twee of vier spelers. Bij twee spelers heet het een enkelspel, en bij 4 spelers heet het een dubbelspel. Een kleine bal wordt met een racket over een net naar de speelhelft van de tegenstander(s) geslagen.
Eigenlijk heet tennis Lawn-tennis, wat grastennis betekent. Vroeger werd er namelijk alleen nog maar getennist op gras. Tegenwoordig wordt er het meest op gravel gespeeld. Dat is een rood gemalen baksteen. Er zit veel grip op en je zult niet snel op gravel uitglijden.. Er zijn nog meer typen materialen waarvan een tennisbaan kan zijn. Bijvoorbeeld Kunstgras en Tapijt, dat laatste ligt meestal in overkapte tennisbanen.
Ook de meeste tennistoernooien worden gehouden op Gravel, zoals Roland Gaross, the US open etc. Er is echter een toernooi dat op gras gespeeld wordt: Wimbledon.

De Geschiedenis van Tennis

Tennis is ontstaan in Frankrijk tijdens de Middeleeuwen,
Maar toen werd het niet zo gespeeld als wij nu doen.
Het werd toen gespeeld met een bekleedde bal en ze noemden het toen Jeu de Paume. Een gevulde bal met haar werd van de palm geslagen.
Vroeger werd het gespeeld zonder racket of slaghout,het werd eerst gespeeld met de blote hand, daarna kwam de handschoen en daarna een slaghout. Het slaghout veranderde rond 1500 in een racket. En die word nu nog steeds gebruikt. De Rackets zien er nu wel anders uit als vroeger.
De eerste tennis kampioenschappen werden gehouden bij de ’All England Croquet and Lawn Tennis Club’ op het toernooi Wimbledon in Londen in juli 1877.

Hoe tennis aan de naam ‘Tennis’ komt is niet echt heel duidelijk.
Volgens sommige mensen komt het van de oude Egyptische stad ‘Tinnis’.
In deze stad werd linnen gemaakt en dat werd gebruikt om de tennisballen op te vullen.
Andere mensen zeggen dat het komt van het Franse woord ‘Tenez’ dat 'daar komt-ie' betekent.

Spelregels
Als je tennis gaat spelen moet je eerst de basisregels van het spel kennen.
Je moet goed weten waar alle lijnen liggen, omdat dit de grenzen zijn voor je slagen. Je moet weten waar en wanneer je de bal moet terugslaan en hoe je moet scoren om te winnen.De eerste service van iedere game wordt genomen vanaf de rechterkant van de baan.

De puntentelling:
Bij tennis wordt een game gewonnen door degene die 4 punten wint. Die punten worden geteld met 15, 30, 40 en game.
Als je score deuce of gelijk is (40-40), dan gaat de game door tot er één speler met 2 punten voorstaat: het voordeel en het gamepunt.
Als je het voordeel punt verliest dan gaat de score weer terug naar Deuce.
De eerste speler die 6 games heeft gewonnen wint een set maar de winnaar MOET een voorsprong hebben van 2 games. Als de score 5-5 is dan worden 7 games gespeeld. Als de 6-6 is, dan wordt er gespeeld tot 7 punten. Dat heet een Tiebreak, de speler die de Tiebreak wint, die wint de game en de Set. Een match gaat om het aantal gewonnen set’s.
Bij de club LTC waar ik dus speel, gaat het om 2 gewonnen sets. Maar in de profwereld, bij alle bekende en onbekende sterren die met tennis hun brood verdienen, gaat het bij de Heren om 5 gewonnen sets en bij de Dames om 3 gewonnen sets.
Een paar hoofdregels:
De bal mag maar een keer in het vak van een speler stuiteren voordat hij moet worden teruggeslagen. De bal MOET een keer stuiteren na een service, maar dit hoeft niet tijdens een rally. Er is dan sprake van een Volley.
Als de bal bij de service op het net kaatst. Is er sprake van een let. De service mag dan overnieuw.

Grepen

Met de tennis zijn er een paar verschillende grepen die je moet weten. De backhand, de forehand, de servicegreep en de volley.
Bij de backhand komt de bal (als je rechts bent) aan de linkerkant van je lichaam. De Backhand kan dubbelhandig en enkelhandig. Maar bij LTC leren wij het om de backhand dubbelhandig te doen. {backhand voordoen}
De forehand doe je met de hand waarmee je ook schrijft. Ik ben rechts dus ik sla de forehand met mijn rechterhand. De forehand is enkelhandig. Als de bal rechts van je komt, (als je dus rechts bent) sla je een forehand. {forehand voordoen}.
De servicegreep is een greep die je doet als je aan het serveren bent. Serveren is een ander woord voor opslaan. Je gooit de bal boven je hoofd en houdt je hand over de precies in het midden van de greep van het tennisracket. Je kunt dan veel kracht zetten op de service. {service voordoen}
De volley doe je als er een korte bal komt, dus een bal dichtbij het net. Je rent dan met de bal mee naar voren en je slaat hem naar je tegenstander. Als je de bal dan terugkrijgt probeer jij hem zonder dat hij stuitert uit de lucht te slaan.

Tennissterren

Natuurlijk zijn er erg veel mensen die erg goed kunnen tennissen. Ze verdienen er hun brood mee om toernooien te spelen en veel te trainen. Door die beroemde tennistoernooien worden de tennissers en tennissters ook erg beroemd. Een paar van die beroemde namen zijn:
Anna Kournikova: ze is nog maar 24 jaar en is een van de beroemdste tennissters van de wereld. Ze komt uit Rusland.
Andre Agassi: hij is 35 jaar en komt uit Amerika. Hij is een van de beroemdste mannelijke tennissers. Hij heeft al erg veel toernooien gewonnen.
Martin Verkerk: hij is 27 jaar oud en is eigenlijk beroemd geworden nadat hij in 2001 tweede van de wereld werd op het Roland Gaross toernooi. Zoals je wel aan de naam kunt horen is hij een Nederlander!
Copyright by JS-Systems.nl - Ook een website maken? klik hier