zooow vet






wat vind jij van Punk
8
2
1
2
Er is 13 keer gestemd.



Punk is Engels voor tuig, schorem. Vanaf het midden van de jaren '70 van de twintigste eeuw verwijst de term naar een stroming binnen de jongerencultuur die wantrouwen tegen de grote ideologieën en de autonomie van het individu centraal stelt. Oorspronkelijk een zowel muzikaal als sociaal verschijnsel dat zich in de periode 1976/1977 manifesteert als een reactie op de uit-ontwikkelde, van haar bronnen en milieu vervreemde, gekunstelde popmuziek en haar wezen als breed geaccepteerd onderdeel van industrie en samenleving. Gekoppeld aan de bij een nieuwe generatie jongeren behorende sociale onvrede, met name in het door traditioneel klassebewustzijn en economische teruggang geteisterde Engeland, uit deze reactie zich in muziek die, net als in 1955 en 1963. uitgaat van haar meest simpele vorm: rock & roll.De weerzin tegen de gevestigde orde, en daarmee tegen bestaande uitgeverijen, galeries en platenmaatschappijen, heeft een doe-het-zelfmentaliteit tot gevolg.


[bewerk] Voorgeschiedenis

[bewerk] Voorlopers
Punks (in het Nederlands ook wel: 'punkers') waren niet de eersten die hun walging vertaalden in provocatief absurdisme. Het verschijnsel draagt kenmerken van dadaïsme, situationisme en provo, maar vindt dankzij de massamedia een veel groter publiek.
Kenmerken
Punkkleding is voornamelijk te herkennen aan:

vele veiligheidsspelden door gescheurde shirts of broeken, of gedragen als voorloper van piercings.
gebruik van kettingen, hangslotjes en veel studs (sierspijkers).
veel felle kleuren zoals blauw, groen, rood en zwart.
het Anarchy-teken dat op kledingstukken wordt gestift of genaaid.
heel strakke broeken (die óok door mannelijke punks worden gedragen) met opvallende prints erop. Ze worden ook vaak binnenstebuiten gedragen, evenals andere kledingstukken.
leren jassen met bandbuttons of bandplaatjes (van punkbands natuurlijk), of met geverfde kreten erop.
gebruik van militaire kleding en patroonbanden.
nethemden en netkousen.
kleding met tartan.
prints van huiden van tijgers, luipaarden en dergelijke.
legerkistjes of Dr. Martens laarzen.
De haardracht valt ook erg op: fluorescerend felle kleuren geverfd haar, vooral worden er de klassieke hanenkammen, en 'borstels' gedragen. Denk aan de kleuren roze, rood, blauw, geel, groen, zwart, alles kan.

Een aantal elementen van punkkleding komt terug bij gothic kledij.


[bewerken] Sociologische impact
Punks proberen voornamelijk met kleding te uiten dat ze "tegen mainstream/doorsnee-dingen zijn." Ze zetten zich af tegen de gevestigde maatschappij en de mensen die de regering blindelings en klakkeloos volgen. Ze proberen daartegenover op te vallen en hún mening te uiten. Daardoor is de kleding erg extreem.
Copyright by JS-Systems.nl - Ook een website maken? klik hier