Profielen site
Ikkeh33 Dames voeg me toe Man 33. Sjef2 9 is me kik luierboy Hallo ik vind luiers fijn jij ook? Kijk eens na mijn profiel.
neukboy Welke meid heeft zin in een date? SNP=mentosje 18 FTurkish ..
FTurkish .. FTurkish ..
FTurkish .. FTurkish ..
FTurkish .. FTurkish ..
Jouw bericht hier?
Home Fotoboek Weblog Gastenboek
     

Hoe kom ik erachter waar mijn kleren gemaakt worden?

--------------------------------------------------------------------------------

In de V.S. is het zogenaamde RN-nummer verplicht. Dat is een nummer dat in het label van het kledingstuk staat en waarmee je de productielocatie kan achterhalen. In Europa is het RN-nummer niet verplicht. De SKK voert campagne voor Europese Transparantiewetgeving, zodat ook hier makkelijker te achterhalen is waar kleding is gemaakt.

In Nederlandse winkels staat in sommige kleding, wel een RN-nummer, zoals in kleding die zowel voor de Amerikaanse als de Europese markt is bestemd. Op het internet kun je dan veel databases vinden om onderzoek te doen naar kledingbedrijven en uit te zoeken welke merken het eigendom zijn van welke bedrijven; hieraan zijn echter vaak kosten verbonden.

Maar er is ook een aantal gratis internetbronnen.

Een gratis database op http://www.ftc.gov/bcp/rn/rn.htm kun je gebruiken om uit te zoeken wie de eigenaar van de merknaam van een kledingstuk is. Met behulp van het RN-nummer (voor Amerikaanse textielproducten), het CA-nummer (voor Canadese) of het WPL-nummer (voor Amerikaanse wollen producten) kun je informatie vinden over merknamen en bedrijven.
Om meer uit te zoeken over de bedrijfsstructuur van sommige multinationals kun je Hoover's Online proberen, een database met bedrijfsinformatie, voor een deel gratis op http://www.hoovers.com/
Als er geen RN-nummer in de kleding staat is de enige mogelijkheid om uit te vinden waar je kledingstuk gemaaktis om om inlichtingen te vragen bij het bedrijf dat de productie uitbesteedde.

Bedenk wel dat in al deze gevallen het enige dat je dan te weten komt is waar je kleding is gemaakt, terwijl het belangrijkste is om uit te zoeken hoe het is gemaakt. Vraag het! Gewapend met deze informatie kun je je macht als activist en veeleisende consument gebruiken om veranderingen te bewerkstelligen.







--------------------------------------------------------------------------------

Top | Hou me op de hoogte | Mail ons